- پسماندهای تیز و برنده در SB جمعآوری گردد و از پر شدن سهچهارم SB، جمعآوری و به محل تعیینشده برای ذخیره موقت پسماند حمل شده، و سپس بیخطرسازی گردند.
- سوزن سرنگ نبایستی مجددا درپوشگذاری گردد و باید بدون دستکاری، داخل SB جمعآوری شود.
- سوزن و سرنگ تواما در SB جمعآوری شود و از جداسازی آن اجتناب گردد. در مورد سوزن و سرنگ آزمایشهای تشخیص طبی مطابق پروتکل اجرایی خود عمل نمایند.
- سوزن ست سرم، جدا شده و در SB قرار گیرد. مابقی ست سرم و باتل سرم به عنوان پسماند عفونی در نظر گرفته میشود و مطابق پسماند عفونی مدیریت شوند.
- باتلهای سرم در صورتی که حاوی داروهای سایتوتوکسیک و خطرناک باشند به عنوان پسماند شیمیایی و دارویی محسوب میشوند و بایستی مطابق پسماندهای مذکور مدیریت شوند.
- محتوای باتلهای حاوی سرمهای قندی و نمکی که بصورت کامل استفاده نشدهاند و یا تاریخ مصرف آنها منقضی شده است را میتوان با مقادیر زیادی آب رقیق نموده و در فاضلاب تخلیه و باتل سرم، در پسماندهای عفونی قرار گیرد.
- قراردادن کیسه و سطل زرد در اتاقهای بستری عادی و تحت نظر ممنوع است. پسماندهای عفونی این مکانها در داخل سطل زرد دارای کیسه زرد که با ترولی توسط ارائهدهنده خدمت درمانی به اتاق آورده میشود، قرار داده میشوند.
- پسماندهای اتاق عمل، اتاقهای ایزوله، بخش دیالیز و بخش اورژانس و آزمایشگاه عفونی محسوب میگردد و در این بخشها میتوان کیسه و سطل زرد قرار داد و از قرار دادن ظروف برای پسماندهای عادی خودداری گردد.
- در خصوص وضعیت پسماندهای ایستگاه پرستاری بخش دیالیز و اورژانس و قسمت اداری آزمایشگاه مانند سایر ایستگاههای پرستاری، در صورتی که قرار دادن کیسههای پسماند عادی در ایستگاههای پرستاری باعث اختلال در فرایند تفکیک نشود، پسماندهای تولید شده در این قسمتها عادی و سایر پسماندها بخشهای فوق مطابق پسماند پزشکی ویژه مدیریت میشوند.
- نصب SB در اتاقهای بستری و تحت نظر (مانند اورژانس) ممنوع است. پسماندهای تیز و برنده این مکانها در داخل SB که با ترولی توسط ارائهدهنده خدمت درمانی به اتاق آورده میشود قرار داده میشوند. ولی در بخشهای ویژه و اتاق ایزوله، اتاق خونگیری آزمایشگاه و اتاق عمل (بجز بخشهای دیالیز،CCU و PICU) در یونیت هر بیمار میتوان SB را در محل مناسب بصورت ثابت و فیکسشده مورد استفاده قرار داد.
- در بخشهای درمانی – تشخیصی بیمارستانهای سوانح سوختگی و بخشهای سوختگی سایر بیمارستانها کلیه پسماندها عفونی میباشد.
- در خصوص نحوهی امحاء جفت در بیمارستانها چند روش به شرح زیر برای این امر وجود دارد که بیمارستانها با توجه به امکانات موجود و شرایط محلی و منطقهای یکی از روشهای زیر میتوانند در امحای جفت بکار گیرند:
■ استفاده از زبالهسوزهای استاندارد با شرایط خاص که با توجه به قوانین موجود در مورد زبالهسوزها در ایران، این امر بایستی در زبالهسوزهای مستقر در خارج از شهرها انجام گیرد.
■ ذخیره در اتاقهای دارای سیستم مبرد در بیمارستان و سپس انتقال آن به مرکز دفن پسماند و دفن بهداشتی آنها در سلولهای جداگانه در محل دفن پسماند
■ ذخیره در اتاقهای دارای سیستم مبرد در بیمارستان و سپس انتقال آن به آرامستان و دفن بهداشتی در آرامستان
■ حفر چاهکهایی با شرایط بهداشتی در محل بیمارستان به طوری که از آلودگی آبهای زیرزمینی و خاک جلوگیری نماید و انتقال جفت به داخل چاهک و پوشاندن با آهک
لازم به توضیح میباشد روشهای یاد شده برای امحای جفت میباشد و اعضا و اندامهای قطعشده بدن و جنین مرده بایستی طبق احکام شرعی جمعآوری و به آرامستان انتقال داده شده و تحت شرایط بهداشتی دفن گردد.
- در حال حاضر بازیافت کلیه پسماندهای پزشکی ممنوع است.
- تولیدکنندگان پسماندهای پزشکی موظفند لیست پسماندهای ویژه خود را حداقل سالی یکبار بروزرسانی نمایند.
واحد سلامت محیط بیمارستانهای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گیلان